Press centar objava

Fič podigao rejting Sberbank Europe na investicioni nivo BBB-

23.08.2019

Međunarodna agencija za dodelu kreditnog rejtinga Fič (Fitch) objavila je danas da je dugoročni rejting ispunjavanja finansijskih obaveza (Long-Term Issuer Default Rating, IDR) Sberbank Europe podignut sa ‘BB+’ na nivo ‘BBB-‘. Samostalni rejting održivosti (Viability Rating, VR) Sberbank Europe takođe je podignut na ‘bb-‘ s prethodnog nivoa ‘b+’.

Glavni pokretači za podizanje rejtinga održivosti Sberbank Europe su poboljšanje kvaliteta aktive, stabilan nivo kapitalizacije, smanjeno oslanjanje na velike izvore finansiranja, kao i oporavak zarade. Podizanje dugoročnog rejtinga ispunjavanja finansijskih obaveza rezultat je podizanja rejtinga matične kompanije Sberbank Rusija (BBB/Stable; bbb-/RWP), kao i očekivane podrške matične kompanije u slučaju potrebe.

Agencija Fič je pozitivno ocenila revidiranu strategiju Sberbank Europe, čiji poslovni model u centar pažnje stavlja segmente poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima, kao i smanjenje rizika koncentracije.

Sonja Sarkozi (Sonja Sarközi), predsednca Upravnog odbora (CEO) Sberbank Europe, napominje: „Intenziviranje aktivnosti u segmentima poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima, kao i prekogranično poslovanje s korporativnim klijentima, predstavljaju temelj uspeha naše bankarske grupacije.”

Najnoviji rejtinzi agencije Fič za Sberbank Europe AG:

Dugoročni IDR: podignut na investicioni nivo 'BBB-'; Izgledi: Stabilni

Kratkoročni IDR: podignut na ‘F3’ sa 'B'

Rejting održivosti: podignut na 'bb-' sa ‘b’

Rejting primanja podrške: podignut na ‘2’ sa '3'