Press centar objava

Sberbank razvija prototip robota za dezinfekciju za borbu protiv pandemije virusa COVID-19

21.04.2020

Pandemija virusa COVID-19 podstakla je razvoj brojnih inovativnih tehnoloških rešenja. Desetine hiljada istraživača i inženjera širom sveta rade na nalaženju  mogućnosti koje bi stručnjacima pomogle u sprečavanju i lečenju bolesti. Laboratorija za robotiku Sberbanke se takođe pridružila ovim nastojanjima. U najkraćem roku je od robota za isporuku stvoren robot za dezinfekciju.
Prototip je opremljen UV lampama ukupne snage od 100 W za dezinfekciju i u stanju je da za 5 minuta dezinfikuje prostoriju od 20 metara kvadratnih. Radi se i na unapređenjima kako bi bilo moguće instalirati i lampe sa jačom voltažom. Ultraljubičasto zračenje uništava sve vrste patogena, uključujući viruse.


Robot je autonoman i bezbedan: kada mu „pokažete“ prostoriju, on će biti u mogućnosti da je samostalno dezinfikuje, a kada neka osoba uđe u prostoriju dezinfekcija će automatski biti zaustavljena.

„Sberbank je i tehnološka kompanija. Tokom ove situacije, kao i mnoge druge velike korporacije, odlučili smo da iskoristimo sve svoje resurse za pomoć u suzbijanju virusa. Razne službe Sberbank Grupe rade na ostvarenju tog zajedničkog cilja. Projekat naše Laboratorije za robotiku je pravi dokaz za to. Želeo bih da naglasim da usred tekuće pandemije i njenog mogućeg ponavljanja u budućnosti, mnoge vrste poslova sa povećanim rizikom po zdravlje ljudi mogu da preuzmu roboti. Zbog toga je tehnološko rešenje koje je osmislila naša laboratorija od značaja i to ne samo tokom pandemije virusa COVID-19. Ovo je univerzalni robot koji će imati namenu i tokom sezonskih epidemija gripa i akutnih respiratornih infekcija“, izjavio je Stanislav Kuznetsov, zamenik predsednika Izvršnog odbora Sberbank.

 „Naša stručnost u oblasti mobilnih robota pomogla nam je da u kratkom vremenskom roku robota za dostavu transformišemo u robota za  dezinfekciju. Usred karantina i rastućeg broja pacijenata kojima je dijagnostifikovan virus COVID-19, robot poput ovog može značajno da smanji opterećenje kome je izloženo medicinsko osoblje i da uspori širenje virusa zbog mogućnosti da u kratkom roku dezinfekuje javne prostore. S obzirom na ekstremne okolnosti, trudimo se da što više skratimo put od prototipa do proizvoda i da u najkraćem roku plasiramo na tržište gotovo rešenje“, dodao je Albert Yefimov, Šef Sberbank Laboratorije za robotiku.

Korišćenje robota predviđeno za preventivnu dezinfekciju u bolnicama i klinikama, obrazovnim ustanovama, kancelarijama, podzemnoj železnici i drugim javnim mestima, pomoći će da se spreči širenje raznih patogena.

Sada se prototip robota za dezinfekciju testira u Sberbank ekspoziturama u Rusiji. U zavisnosti od rezultata testiranja, moguće je proširenje projekta i korišćenje robota i izvan banke.