Press centar objava

Sonja Sarkozi – pionir direktnog bankarstva u Austriji – odlikovana je Velikim počasnim ordenom časti za zasluge Republici Austriji

11.06.2020

Dana 8. juna 2020. godine, izuzetna poslovna karijera Sonje Sarkozi dostigla je svoj novi vrhunac u vidu dodele Velikog počasnog ordena časti za zasluge Republici Austriji.

 

Prvobitno u ulozi savetnice za fizička lica u ekspozituri jedne velike austrijske banke, napredovala je do pozicije predsednice Izvršnog odbora Sberbank Europe Grupe odgovorne za 8 tržišta u regionu Srednje i Istočne Evrope, kao i u Nemačkoj. Sonja Sarkozi je postigla izuzetnu poslovnu karijeru, koja je pre svega stvorila put ka uspešnom razvoju direktnog bankarstva u Austriji.

Sonja Sarkozi strateški je razvijala platformu easybank pre nego što je ta platforma stekla svog prvog klijenta. Sa preko 500 hiljada veoma zadovoljnih klijenata, Sonja Sarkozi je 20 godina vodila ovu platformu. Od 2011, pa svake naredne godine, platforma easybank osvajala je nagradu “the Recommender Award” (Nagrada preporuke), kao najbolja direktno orijentisana banka sa apsolutno najboljim Net Promoter Score (Verovatnoća preporuke) u odnosu na sve austrijske banke. Uz konstantnu posvećenost razvoju ove izuzetne usluge pružanju jednostavnih i transparetnih digitalnih proizvoda, otvoren je put ka inovativnom direktnom bankarstvu.

Upravo je to i bio razlog da 2017. godine Sberbank, jedna od najvećih svetskih banaka, pozove Sonju Sarkozi u Izvršni odbor Sberbank Europe Grupe i da uz stečeno bankarsko iskustvo, povede Sberbank Europe Grupu u digitalnu budućnost. U svojim upornim nastojanjima da to i postigne, samo godinu dana kasnije, ona je imenovana za predsednicu Izvršnog odbora Sberbank Europe Grupe.

Zigi Volf (Sigi Wolf), predsednik Upravnog odbora Sberbank Europe Grupe, svoju odluku smatra krajnje opravdanom, s obzirom na izrazito pozitivan razvoj na svim poljima: „Budući da poseduje veliko iskustvo u domenu direktnog bankarstva, Sonja Sarkozi je dugo bila naš najpoželjniji kandidat. Iznova, ona potvrđuje ovu dobru odluku i nema nikakve sumnje da je Sonja u potpunosti zaslužila ovu nagradu.”

Sonja Sarkozi je zadovoljna što su njena postignuća priznata, a za svoj uspeh navodi dva glavna faktora: „Direktno bankarstvo je bilo pravi izazov 1996. godine, sa neizvesnim ishodom u pogledu prihvatanja na tržištu. Za mene je to bio pravi potez koji je vodio u uspešnu budućnost. Pored toga, svako od nas je uspešan onoliko, koliko i njegov tim. Brzo smo odgovarali na potrebe klijenata razvijajući jedinstvene proizvode i usluge. To za mene predstavlja osnovu dobrog i uspešnog poslovanja, kojim se vodim i na svojoj trenutnoj poziciji predsednice Izvršnog odbora Sberbank Europe Grupe.”

 

Veliki počasni orden časti za zasluge Republici Austriji dodeljen je Sonji Sarkozi 8. juna 2020. godine u Velikom mermernom holu Ministarstva ekonimije, a dodelila ga je Savezna ministarka Dr Margaret Šrambok (Margarete Schramböck).